Johan Backe
TV-kommendator i OS-finalen i Snabbpistol

 
Publicerat 2016-08-16 (av Peter Siegel)
 
 

I en utomordentligt spännande OS-final tog den tyske polischefen Christian Reitz landets tredje guld i skytte. Grenen var snabbpistol. Johan Backe, en svensk expert i grenen, följde finalen i Viasats studio och kommenterade den gastkramande sändningen från Rio.

 

På näst sista dagen av sportskyttestävlingar på OS i Rio de Janeiro säkrade Christian Reitz sin plats i tysk skyttesports historia genom att vinna guld i snabbpistol. Med 34 träffar tog han det tredje guldet för tyska skyttar på årets OS i Rio, samt sköt det bästa olympiska resultatet någonsin.

Viasat hade ett behov av att få in en expertkommentator till snabbpistolen och Johan Backes namn nämndes av Paralympicskyttarna Jonas Jacobsson och Joakim Norberg. – Chansen att kommentera min egen favoritgren från första parkett kändes väldigt hedrande. Tillsammans med den mycket erfarna sportreportern Richard Olsson började vi gå igenom reglemente och utförande samt att jag också gav tips på olika skyttar att hålla ögonen på. Jag lyckades faktisk pricka rätt på 4 av 6 in i finalen samt att jag sa rätt medaljörer innan finalen avgjordes. Berättade Johan Backe exklusivt för kretsnytt.

 

Johan Backes huvudgren är Snabbpistol, samt att han skjuter standardpistol och lite fältskytte.  Det är de snabba grenarna som lockar honom och det är där han känner sig mest bekväm. Johan har tävlat internationellt i över tio år på GP och World-cup och har dussintals SM medaljer.Johan Backe & Richard Olsson

 

Sportreportern Richard Olsson och expertkommentatorn Johan Backe satt i Viasats lokaler på Ringvägen och jobbade parallellt i en av många studior där samtliga event bevakades. Via sändningsproduktionen i Rio fick kommentatorerna väldigt bra underlag och fakta om samtliga skyttar. Poängrapporteringen kom ca 1 sekund innan tv bilden, vilket hjälper mycket när man kommenterar. 

 

Johan berättar: - Med en perfekt serie av fem träffar började den tyske snabbpistolskytten Christian Reitz sin final. Endast Leuris Pupo från Kuba och kinesen Zhang Fusheng gjorde samma sak. Tre andra serier med fyra träffar tog DSB-skytten Christian Reitz säkert till elimineringsomgången. Vid denna tidpunkt var nämligen de skyttarna med minst antal träffar tvungna att lämna sina platser i finalen. 

Guldmedaljören, tysken Christian Reitz sa kort efter finalen: – Jag har alltid sagt att jag vill ha en OS-medalj, företrädesvis en färg som jag ännu inte hade – nämligen GULD. Och DSB sportchef Heiner Gabelmann kommenterade efter tävlingen: – Det gick enastående på årets OS, tre guld sammanlagt är ett för Tyskland historiskt resultat!

Johan Backe förklarar grenen Olympisk Snabbpistol:

 

Skytten skjuter först en grundomgång på 12 serier, fördelat på två halvmatcher (en halvmatch per dag). Serierna är fördelade på 2 serier á 8 sekunder, 2 serier 6 på sekunder och 2 serier 4 på sekunder. Det repeteras sedan dag två. Totalen av dessa 12 serier ger skyttarna en poäng som sedan kvalificerar de sex främsta till finalen.

I finalen nollställs alla resultat och man går över till förfarandet träff/bom där man får en träff om man skjuter 9,7 poäng eller bättre. 9,7 till 10,9 poäng är alltså en träff, allt utanför är en bom. Samtliga finalserier skjuts på 4 sekunder och efter 4 serier slås den första skytten med lägst antal träff ut. Sedan faller en skytt ut efter varje serie tills det återstår en vinnare med flest antal träff.

Alla träffar visas på skärmar för både publik och skyttar så alla vet exakt hur man ligger till mot övriga finalfältet. Efter 8 serier är en vinnare utsedd, samt 2:an och 3:an. Världsrekordet är 593 poäng av 600 och innehas av OS vinnaren Christian Reitz, Tyskland. Christians tränare är Detlef Glenz som har bott många år i Sverige och pratar flytande svenska.

En snabbpistolskytt på elit nivå skjuter ca 50- till 70 000 skott per år, och när man lägger till att man oftast skjuter med en patron av högre kvalité kan man snabbt räkan på en kostnad på mellan 2:50 :- till 4:- kronor skottet, här krävs det att man har en familj, förbund och generösa sponsorer, eller eget kapital, som är villiga och har förståelse för vilket stöd som behövs för att nå toppen.

 

Världsrekordet i en final i snabbpistol är 35 av 40 möjliga träffar och innehas av Riccardo Mazzetti från Italien. Riccardo är en mycket god vän till Johan Backe och som han ofta tränat tillsammans med i både Milano och Tyskland.

 

Tack för ett bra reportage från Snabbpistolfinalen på OS 2016 i Rio de Janeiro!