ÖSM 2007

Stor succé för Stockholms fältskyttar!

Publicerad 2007-05-28, uppdaterad 2007-05-30 (av Peter Siegel)

På årets ÖSM i fältskytte på Marma skjutfält, erövrade skyttar från Stockholm sju av åtta möjliga guldmedaljer! Blåsten på det stora, öppna skjutfältet, i kombination med mycket korta skjuttider, gjorde detta mästerskap till ett av de svåraste på många år. Förutsättningarna längs Kanonvägen i Marma var tuffa, speciellt i vgrp A och R på söndagen, där banläggaren uppenbarligen hade glömt att lägga till tid för lyft och förflyttning.

Årets ÖSM var verkligen inte lättskjutet. På lördagen försvårades förutsättningarna för C och B av både regn och blåst och på söndagen var skjuttiderna för A och R så korta att de knappast stämde överens med skjuthandboken, samt att blåsten tilltog ytterligare.

Flera skyttar undrade om förbundet verkligen hade godkänt banan, speciellt då A- och R-tiderna som i snitt låg på bara 12 sekunder. Risken är att många skyttar uteblir från sådana mästerskap om banorna är allt för svåra och det kan väl inte vara meningen!

Banläggaren och tävlingsledaren Bo Simu sa till ”kretsnytt” att han visserligen ville lägga en tuff bana, men att han inte hade räknat med att det skulle komma en sådan stark vind som skulle försvåra skjutningen så pass mycket.

Av banans 10 stationer i t.ex. vapengrupp R var bara en station på 15 sekunder, hela 6 stationer på 12 sek, samt en på 11, en på 10 och den sista på 9 sekunder. Fyra stationer innehöll poängräkning, varav tre utan stödhand. Den kraftiga blåsten bidrog till att skjutningen blev chansartad. Enligt min egen mening kunde banläggaren ha lagt till ca 3 sekunder på varje station utan att banan hade förlorat sin karaktär som mästerskapsbana.

Organisationsmässigt fungerade allt mycket bra, vilket ger ett gott betyg åt alla funktionärer!

Bästa skytt på ÖSM 2007, trots alla svårigheter, blev Thomas Karlsson från Salems Pk som blev Öst-svensk mästare i vgrp C, samt silvermedaljör i revolver. Båda gångerna efter tuffa särskjutningar. Klubbkompisarna Jonas Hübner och Björn Segendorff vann A, respektive R. Därmed blev tre av Salems duktiga skyttar nya landsdelsmästare. Salems damer, Anna Karlsson och Tina Källfors vann guld i lag och även herrarna vann i lag i både A och R. Salems Pk lyckades därmed bli bäst av alla deltagande klubbar.

Mycket roligt var också att duktige junioren Patrik Ålander, ACPK, vann vapengrupp B före flera landslagsskyttar och andra duktiga elitskyttar. Patrik kom även tvåa i juniorklassen, som vanns av Mattias Hellman från Lövsta, som alltså blev östsvensk juniormästare.

Lennart Rehnström, Upplands Väsby, blev östsvensk mästare i veteran yngre och Paula Janver, Katarina Psf, östsvensk mästarinna i veteran äldre.

Monica Hjertqvist från Tillberga Psk blev östsvensk mästarinna i damklassen. Hon var därmed den enda guldmedaljören som inte var från Stockholm.

Kretsnytt.se hoppas nu att det går lika bra för våra skyttar på SM i Sunne den 5 till 8 juli och önskar LYCKA TILL!