NM i Svartkrut
 
Publicerat 2007-07-24

Vid Nordiska Mästerskapen i Svartkrutsskytte som i helgen gick av stapeln i Forsa tog en del Stockholmsskyttar fina skalper...bl.a:
 
Sam Skogh (Hallstaviks-skytt, rep i senaste NP) nytt svenskt och nordiskt rekord i klass Kuchenreuter Original (slaglåspistol O) med 95 p (av 100 p).
Roger Carlsson, (Elitskyttesällskapet) tog Guld i klass Colt (slaglåsrevolver Original) med 94 p och Guld i klass  Smith&Wesson (Patronladdad svartkrut) med 93 p.
 
Fullständig resultatlista kommer att finns på Svenska Svartkrutsskyttefederationens hemsida http://home5.swipnet.se/~w-57212/ .
 
Med vänlig hälsning / Roger / ESS

--------------------------------------------------------
  
 

Bågskyttarna tog VM-medalj
  
Publicrad 2007-07-19 (av Basti Naumann)

I lördags, den 14 juli, erövrade Sveriges herrlag en bronsmedalj i compound-klassen i VM i bågskytte i Leipzig. (En compound-båge är av den moderna typ som har utväxling, vilket gör att det blir lättare att dra och hålla bågsträngen). Det svenska laget bestod av Anders Malm, Fredrik Lindblad och Morgan Lundin. Motståndare i bronsmatchen var Spanien, som Sverige besegrade med knappa 226-223.

I semifinalen mötte svenskarna USA. Det blev en tät match, som USA vann med 232‑229. Det svenska herrlaget var alltså nära att gå till final. Att motståndet blev aningen för hårt framstår som begripligt, eftersom det var USA som sedan tog hem guldmedaljen efter finalseger över Australien.

Sveriges damlag låg ett steg efter herrarna. Damerna tog sig till kvartsfinal, där de fick se sig besegrade av Italien.

--------------------------------------------------------
  
 

Medaljör blir instruktör
  
Publicerad 07-05-11 (av Basti Naumann)

 Jonas Edman, OS-guldmedaljör i gevär 50 m, började med skyttet redan i tioårsåldern. 1994, vid 27 års ålder, debuterade han i landslaget. Vid VM 1998 blev han delaktig i ett lagguld, och år 2000 tog han sitt OS-guld i Sydney. Han har varit skytt i 30 år, varav de senaste 15 på världselitnivå.

Vid fyllda 40 har han bestämt sig för att lägga elitskyttet på hyllan. Men han släpper inte kontakten med skyttesporten. Den 9 maj meddelades i massmedia att Jonas Edman åtagit sig jobbet som tränare för landslaget i skidskytte. På frågan om han redan nu kan peka på någon svaghet hos våra skidskyttar, säger Jonas: ”De har alltför lätt att bli stressade av motgångar.”

--------------------------------------------------------
  
 

Lagguld i Liberation Cup
 
Publicerad och uppdaterad  07-05-06 (av N-A Ekberg)

Sveriges fripistollag vann i går (lördag) guld vid den internationella sportskyttetävlingen Liberation Cup i Tjeckiska Plzen. Laget bestod av Niklas Krabb, Tommy Mellberg och Alexander Pettersson, med totalt 1653 p. Tvåa blev Vitryssland på 1643 och trea Tyskland på 1636. Därefter följde Ryssland, Tjeckien och USA. Totalt deltog 13 lag.

Bäste svensk individuellt blev Niklas Krabb med en hedrade tredjeplats i finalen på fina 653,8. Dit kom han efter 555 p i grundomgången. Både Tommy och Alexander sköt goda 549, förargligt nog två poäng från final. Guldet kneps av ungraren Papaniz på 653,3 efter särskjutning mot ryssen Rivkin.

Damerna var också i elden under dagen. Elin Albrechtsson blev 11:e på 573p. Vann där gjorde Sandra Uptagrafft, USA.

Tävlingarna började redan på torsdag med luftpistol. Här blev Tommy Mellberg bäste svensk på 578p. Därmed belade han niondeplatsen och upplevde det tvivelaktiga nöjet att vara bäste man utanför finalen. Vann gjorde ryssen Brayiko.

Under torsdagen sköts också standardpistol. Här kom det svenska laget tvåa. Bäst sköt Mikael Andersson med 566p. Bästa lag blev Polen och individuellt segrade John Ennis, USA på 569. Damerna sköt luft. Här blev Elin Albrechtsson 15:e på 377p.

Idag (söndag) sköt herrarna grovpistol. Femma och bäste svensk blev Tommy Mellberg på 579p. J-O Danielsson 13:e på 573, Håkan Landebring 19:e på 568 och Mikael Andersson 21:a på 564. Det blev dubbelt amerikanskt i topp, där både Rose och Ennis sköt 584, men Rose vann särskjutningen (97-96). Laget, som bestod av Mellberg, Landebring och Andersson blev 3:a med 1711p. Här segrade Schweiz före Polen.

Nils-Anders

--------------------------------------------------------
  
 

Sportskytte, pistol: Framgång i Hannover
 
Publicerat  07-04-30 (av Basti Naumann)

Internationella framgångar för svenska pistolskyttar är vi numera inte bortskämda med. Men i europacuptävlingen i Hannover blänkte det till. Tommy Mellberg blev trea i grovpistol. I International Shooting Competition of Hannover blev han dessutom tvåa i både fripistol och luftpistol.

 I grovpistol blev Tommys resultat 287 poäng i precision och 283 poäng i snabb, totalt 570 poäng. En dålig snabbserie – 42 poäng – drog ner resultatet, men en bronsmedalj är inte fy skam. Vann gjorde finländaren Janne Kuvala med 574 poäng.

 I fripistol sköt Tommy 546 poäng i grundomgången, och 94,4 poäng i finalen, totalt 640,4 poäng. Han blev slagen med 3,9 poäng av vinnaren, Thomas Rose, USA.

 I luftpistol blev Tommys resultat 578 poäng i grundomgången och 97,9 poäng i finalen, totalt 675,9 poäng. Vinnaren var återigen Thomas Rose, som denna gång slog Tommy med endast 2,3 poäng.

 Hemma i Sverige skjuter Tommy Mellberg sport för Stockholmspolisen, och nationellt för SAPK. I senaste SM i luftpistol kom han på femte plats, med 572 poäng i grundomgången och 96,7 poäng i finalen. I senaste DM i fripistol i augusti 2006 vann Tommy med totalt 640,0 poäng, bara några tiondelar från hans resultat i Hannover. Om detta innebär att standarden var hög i det svenska distrikts­mästerskapet, eller om den var låg i Hannover, det lämnar jag åt andra att bedöma.

 Basti

--------------------------------------------------------
  
 

Skyttegrannar:
Svenskt VM-guld i bågskytte
  
Publicerat  07-03-27 (av Basti Naumann)

I bågskytte-VM inomhus för klassiker vann Erik Jonsson, Rembo, herrklassen.  Dessutom tog svenskarna två bronsmedaljer. Mathias Larsson, Grästorp, kom på tredje plats i herrklassen. Det andra bronset togs av damjunioren Ingrid Lövgren, Falun.

 

--------------------------------------------------------
  
 

  Lerduva: Håkan Dahlby vann i Santo Domingo

Publicerarad 2007-02-27 (Basti Naumann)

I tisdags, den 20 mars, vann lerduveskytten Håkan Dahlby världscuptävlingen i grenen dubbeltrap i Santo Domingo i Dominikanska Republiken. Hans resultat var 192 träff (av 200 möjliga, gissningsvis), vilket är tangerat svenskt finalrekord. Med den segern tar också Håkan en kvotplats till OS i Beijing. Se vidare Svenska Sportskytteförbundets webbplats: http://www.sportskytte.se/t1.asp?p=41811&x=1&a=908353
   
Denna nyhet
såg jag på TV i onsdags morse. Jag gick då in på Sportskytteförbundets webbplats, och fann att nyheten hade publicerats där redan dagen före, samma dag som tävlingen ägde rum. Och det är inte bara en kort blänkare – där finns ett ganska utförligt tävlingsreportage med en intervju med Håkan Dahlby.
  
Hade jag haft hatt
, så skulle jag ha tagit av mig den. Jag bugar mig djupt inför den snyggt proffsiga hanteringen, såväl den journalistiska (Linda Andersson) som den tekniska. SSF’s webbplats har gjort en fantastisk uppryckning. Så ska det se ut! Där har vi övriga någonting att lära.
  
Basti

--------------------------------------------------------