Lägg mer resurser på PPC!
 
Publicerat 2009-08-13 (av Olle Persson)

Har läst hur Ragnar Skanåker skriver om sportskyttets mazarinmaffia. Nu undrar jag verkligen om den inte också har slagit till hos Svenska Pistolskytteförbundet.

Det här årets VM i PPC har drabbats av flera avhopp på grund av att ekonomiska medel saknas för flera av toppskyttarna. Det har jag fått fram genom lite diskreta frågor. En deltagande skytt hoppades väl att man kanske kunde få låna en T-shirt med förbundslogga för landskampen, men det var inte nåt man räknade med. Vi ger förmodligen bort tre VM-guld till andra länder på grund av att våra bästa skyttar inte är med. Hur kan det bli så fel?

Ser man till hur styvmoderligt PPC-skyttarna behandlas, som verkligen får slita för att få ihop ekonomiska medel för att kunna delta i större tävlingar i Europa, så blir man lite fundersam om medlen verkligen fördelas rätt. Jag säger inte att man ska få allt med silversked – kamp föder framgång – men ett visst ekonomiskt stöd kunde man bidraga med från förbundet.

Sverige har skyttar i absolut världsklass, har inte Pistolskytteförbundets styrelse förstått det? Studerar man resultaten inom WA 1500 i de sju vapengrupper som finns, så ser man en tydlig trend. I hela tre stycken av dessa sju vapengrupper är de högsta resultaten skjutna av svenskar, och ingen av dessa noteringar är äldre än ett år.

Utvecklingen går fort inom PPC, och Sverige kan också stolt visa upp att vi har hela elva stycken High Masters. ”Stormakten” Tyskland har bara fyra fler än vi. Inom WA 1500 är Sverige på andra plats i antalet High Masters.

Jag har förståelse för att budgeten måste balanseras, och att medlen är begränsade, men är det inte bättre att fördela dem dit de bäst behövs?

Grenen PPC är en oerhört publik sport, det har jag som pensionär och envis precisionsskytt konstaterat, efter ett par besök på olika tävlingar. PPC är en av våra framtida högprecisionsgrenar som kan attrahera dem som nu ser sina fältskyttebanor beskurna.

Olle Persson

Pensionär och debattör

--------------------------------------------------------