Dokumentärfilm om Ragnar Skanåker
 
Publicerat 2007-12-20 (av Basti Naumann)

 

Enligt en artikel i Sveriges Vapenägares Förbunds tidning Vapenägaren, har produktions­bolaget Film-Bild-Video AB i Växjö fått uppdraget att göra en 50 minuter lång dokumentär­film om den legendariske pistolskytten Ragnar Skanåker. Den ska ha premiär nu till våren 2008. Den görs med stöd av bland andra den internationella skyttefederationen ISSF.

 

Ragnar Skanåker är en av våra allra främsta idrottsmän genom tiderna, fullt i klass med Björn Borg och Ingemar Stenmark. Hans OS-karriär varade i otroliga 20 års tid, från 1972 till 1992. Under den tiden erövrade han fyra OS-medaljer, en guld, två silver och ett brons. Därtill kommer ytterligare 1 153 medaljer av olika slag, VM-titlar och världsrekord. Han är fortfarande aktiv skytt, och fram till här om året var han rankad som Sveriges bäste fripistol­skytt. Numera har han med ålderns rätt – 73 – slagit av på träningstakten, men ligger fortfarande på svensk elitnivå.

 

Ansvarig producent för dokumentärfilmen blir den – särskilt i skyttekretsar – välkände journalisten Lars-Kristian Bergh. ”Svenskarna har nog inte förstått hur stor och respekterad Ragnar Skanåker är utomlands”, säger Lars-Kristian. ”Han har ett spännande liv bakom sig, och ett stort och hittills okänt hjärta som det ska bli kul att få lyfta fram”.

 

Själv vill jag påstå att en stor del av Ragnars karriär och spännande liv fortfarande ligger framför honom. Han är en stor skytteentusiast, som sprudlar av idéer och uppslag för att lyfta det svenska pistolskyttet ur sin värsta svacka någonsin. Han är en av världens mest efter­frågade skyttetränare, och det vore på tiden att företrädarna för Sveriges internationella pistolskytte äntligen vaknade till, och utnyttjade den fantastiska resurs som Ragnar Skanåker är. Lars-Kristian Bergh är en barsk herre, känd för att inte lägga fingrarna emellan, och man kan väl hoppas att han passar på tillfället att ta bladet från munnen i den frågan.

 

Basti

-----------------------------------------------------------
  
 

Jubileet i München
 
Publicerat 2007-08-14 (av Basti Naumann)

 

Som vi tidigare berättat har Internationella Sportskyttefederationen utnämnt Ragnar Skanåker till en av sportskyttets tio största idrottshjältar och en av ”the greatest pistol shooters of all time”. Som sådan inbjöds han till högtidlighållandet av ISSF’s hundra­årsjubileum, som firades exakt på årsdagen, den 17 juli 2007.
 

 

På det diplom som åtföljde medaljen i äkta guld(!) står det att Ragnar får den ”for outstanding contributions made in the development of our Sport”. Det innebär att ISSF inte bara har värderat Ragnars skyttekarriär, utan i lika hög grad hans hängivna engagemang för att utveckla skyttesporten såväl under som efter den egna karriären. Ett motsvarande erkännande på den nationella nivån återstår fortfarande att se.

 

Festligheterna ägde rum i ISSF’s ”huvudstad” München, på Hotel Bayerischer Hof, som är Tysklands allra förnämsta, ett lyxhotell i världsklass. Hotellet uppfördes 1841 på order av Kung Ludwig I av Bayern, för att härbärgera hans gäster. Det bombades 1944 och skadades svårt, men återuppbyggdes i ursprungligt skick, och har behållit sin kungliga glans.

 

En ståndsmässig limousine avhämtade den legitimerade idrottshjälten Ragnar Skanåker på flygplatsen. Evenemanget inleddes med operasång – flott ska det vara – varefter ett öppningstal hölls av ISSF’s president Olegario Vázquez Rañja. Efter ett par ytterligare tal hyllades var och en av de tio utnämnda idrottshjältarna med ett eget bildspel, och tilldelades sina guldmedaljer, varefter de höll sina tacktal. Applåderna för Ragnar Skanåker var särskilt kraftiga – hans internationella lyskraft håller i sig. Evenemanget avslutades med en sjurättersmiddag som enligt Ragnar ”inte var av denna världen”.

 

Denna jubileumsfest var högt rankad i sportskyttevärlden – inte mindre än 80 nationella sportskytteförbund hade skickat en eller flera representanter. De överlämnade gåvor till presidenten och generalsekreteraren, och det var inte småsaker – en del av dem uppgavs vara värda upp till motsvarande SEK 40 000:-. Särskilt uppmärksammad blev en hand­broderad folkdräkt som skänktes av Kazakstans sportskytteförbund.

 

Märkligt nog hade Svenska Sportskytteförbundet inte skickat någon representant, vilket orsakade ett och annat höjt ögonbryn, med tanke på den historiskt enastående heders­bevisning en svensk sportskytt fick motta av ISSF under jubileet. Ett sådant uteblivande är minst sagt oartigt. Det är ju också så att ett sånt här evenemang ger en förbunds­ordförande tillfälle att ”mingla” och skapa viktiga personliga kontakter. Avstår man från en sådan chans, måste man ha goda skäl.

 

Ett stort reportage om jubileet kommer i nästa nummer av vår förbundstidning Nationellt Pistolskytte.

 

Basti

 

 

Här har Ragnar Skanåker just berättat den dråpliga historien om hur han i VM 1978 i Söul i Sydkorea blev världsmästare i standardpistol, och dessutom satte nytt världsrekord, efter att några dagar tidigare ha varit medelmåtta i denna gren.
(Historien är välbekant, men inkommer önskemål kan vi publicera den senare.)

-----------------------------------------------------------