Ásgeir satte isländskt rekord!
 
Publicerat 2013-05-06 (av Basti Naumann)

 

Ragnar Skanåker har fått ett e-brev från Halldór Axelsson, president i Islands skytteförbund, där denne meddelar att Ásgeir Sigurgeirsson under en luftpistoltävling i Reykjavik den 2 maj satte nytt isländskt rekord. Hans resultat blev: 99  100  98  98  97  97 = 589.

 

För den som till äventyrs inte vet det, är Ásgeir Sigurgeirsson ”lärling” till Ragnar Skanåker. Islands skytteförbund engagerade Skanåker som tränare till Ásgeir inför OS 2012. Förberedelsetiden blev kort, och detta var Ásgeirs första OS, så några större förväntningar hade varken Skanåker eller Islands skytteförbund. Ásgeir for till London i första hand för att lära.

 

En placering bland de trettio bästa i grenen luftpistol kunde man kanske hoppas på. Men Skanåker har alltid siktat högt – ursäkta vitsen – och drog till med att med en perfekt inprickad formtopp, goda nerver och en god portion tur, så skulle Ásgeir – peppar, peppar – kanske, kanske kunna tränga sig in bland de femton bästa.

 

Ásgeir lyfte sig i håret, tog sig in på en fjortonde plats, och återvände hem som något av en nationalhjälte.

 

Och nu har han alltså satt nytt isländskt rekord. Att sätta rekord i ett putteland som har färre invånare än Göteborg, det låter inte så märkvärdigt. Men detta nya isländska rekord går inte av för hackor. 589 poäng är bara 2 poäng under det olympiska rekordet!

 

Världsrekordet, dock, ligger på ett mera respektingivande avstånd. Dit är det 5 poäng. Världsrekordet, som är på 594 poäng, innehas av koreanen Jongoh Jin. Den grabben är inte helt utan intresse för oss. Han är nämligen tränad av – Ragnar Skanåker, Sweden!

 

Ásgeir Sigurgeirsson går från klarhet till klarhet. Han håller redan världsklass, och när jag frågar Skanåker vad han tror om Ásgeirs potential, så svarar han utan en sekunds tvekan: ”Han kommer att bli ännu bättre”.

 

År 2016 är det OS igen. Ragnar Skanåkers nyligen utkomna bok bär titeln ”Nio OS – nästan”. Man får väl anta att det 2016 kommer ut en uppföljare med titeln ”Tio OS – nästan”.

 

Basti