Pistolskytte på TV!
 
Publicerat 2009-08-15 (av Basti Naumann)

 

I månadsskiftet juli-augusti var det några av oss som såg en direktsändning i TV1 av årets SM i pistolsportskytte, närmare bestämt finalen i fripistol. Bakgrunden var följande:

 

Tillsammans med Riksidrottsförbundet, Malmö stad, Skånes Idrottsförbund och ett eventföretag arrangerade Sveriges Television en så kallad SM-vecka i Malmö. Elva olika idrottsförbund deltog. SM-veckan innehöll tävlingar i bågskytte, casting, dragkamp, friidrott, frisbee, hängflyg, kanotpolo, modellflyg, segling, sportskytte och squash. SVT direktsände avsnitt från samtliga dessa idrotter.

 

Det är allmänt omvittnat hur svårt det är för små idrottsförbund att locka till sig massmedia, i synnerhet TV-kanalerna. Men nu visar det sig alltså att åtminstone Sveriges Television hela tiden har haft en positiv inställning till småsporterna. Har jag förstått saken rätt, så var det SVT som tog initiativet till denna SM-vecka.

 

Nu måste man fråga sig: Är media verkligen så svårflörtade som våra företrädare påstått? Handlar det inte i själva verket om passivitet och konservatism från vår sida? Är inte sanningen att vi visat ovilja att gå media till mötes, och anpassa vår sport så att den blir intressant för publiken?

 

I år i Malmö användes tavlor med elektronisk markering i samtliga grenar i Svenska Skyttesportförbundets SM i pistol. Detta beror säkerligen på att SVT propsade på det. Utan elektronisk markering är det nämligen omöjligt att TV-anpassa tävlingarna. Borde inte vi själva ha tagit det initiativet? Vårt eget förbund, SPSF, har i runda slängar tio miljoner på kistbottnen, som åtminstone delvis borde kunna användas till långsiktiga satsningar. Borde vi inte ha spenderat en liten del av dessa pengar på att köpa in elektroniska tavlor, att användas på våra SM och andra större tävlingar?

 

Det är utomordentligt glädjande att pistolskyttet har kommit i kontakt med Sveriges Television. Säkert blir det någon form av fortsättning på årets mycket lyckade evenemang i Malmö. Men det är starkt oroande att vi har förhållit oss passiva så länge att vi har förlorat initiativet. Sveriges Television bestämmer tid och plats, och vi infinner oss. Vår möjlighet att påverka är obetydlig. Och det tråkigaste av allt är att det nationella pistolskyttet har hamnat på efterkälken. Läget just nu är att vi helt enkelt är frånåkta.

 

Jag hoppas nu att vårt förbund, Svenska Pistolskytteförbundet, verkligen tar tag i den här frågan, och undersöker vad vi kan göra för att tränga oss fram till köttgrytorna innan det är för sent.

 

Basti